NEGA KOŽE TRUDNICE


2017-06-29


Žena u trudnoći želi i treba da bude lepa i negovana. Nega njene kože zahteva svakodnevnu i redovnu pažnju.

Nega lica

Kožu lica i vrata treba svakodnevno čistiti blagim bezalkoholnim biljnim losionom. Nakon toga nanesite biljni tonik na kožu lica i vrata. Nakon toniziranja kože u tankom sloju nanesite na kožu lica hidratantnu kremu u zavisnosti od tipa vaše kože. Usled disbalansa hormona, menja se i vaša koža:  ukoliko ste pre trudnoće imali suvu kožu, u trudnoći će ona postati suvlja i osetljivija. Ukoliko ste pre trudnoće imali masnu kožu, u toku trudnoće ona će postati još masnija.

Pojavu pojačane pigmentacije na koži lica, tj. melazmu, možete delimično korigovati primenom dekorativnog pudera.

Nega tela

Preporučuje se svakodnevno tuširanje uz primenu sredstava za kupanje koja ne isušuju i ne odmašćuju kožu i čija pH vrednost približno odgovara pH vrednosti kože (5,5). Nakon tuširanja, na čistu i suvu kožu nanesite mleko ili losion za telo koje odgovara vašem tipu kože.

Za negu intimnih delova tela potrebno je da koristite sredstva koja neće izmeniti normalnu pH vrednost vaginalnog sekreta (3,5-4,5). To su sapun ili gelovi bazirani na prirodnim supstancama čija je pH vrednost približna pH vrednosti intimnih delova tela.

Pojavu pojačanog znojenja možete regulisati primenom blagog pudera na mestima pojačanog znojenja.

Prevencija strija

Važna je prevencija strija jer se jednom nastale strije ne mogu ukloniti konzervativnim metodama. Zato je neophodno da pripremite svoju kožu za pojačano istezanje: svakodnevno je nahranite odgovarajućim sredstvima koja joj daju nepohodnu vlažnost i elastičnost i koja su bogata vitaminima E. Posle trećeg meseca trudnoće dozvoljeno je korišćenje preparata obogaćenih vitaminom A. Tako pripremljena koža ima mnogo manji rizik za nastanak strija. Da bi ste sprečili pojavu strija treba da počnete svakodnevno da koristite preparate za njihovu prevenciju, počev od kraja prvog tromesečja trudnoće. Neophodna je redovna primena izabranog preparata (dva puta dnevno). Možete koristiti i samo bademovo ili maslinovo ulje. Preporučuje se da sa primenom preparata za prevenciju strija nastavite do drugog meseca posle porođaja. Treba naglasiti da veliku ulogu u nastanku strija ima genetska predispozicija i to koliko ćete dobiti na težini u toku trudnoće.

Nega nogu

Uz savetovanje sa vašim lekarom treba da se opredelite za blagu fizičku aktivnost: vežbe, šetnja ili plivanje. Na taj način se poboljšava cirkulacija krvi. Nanošenjem blagog biljnog gela ili kreme na kožu nogu od stopala ka naviše, poboljšava se mikrocirkulacija, smanjuje se povećana popustljvost kapilara i ubrzava nestanak otoka nogu. Ono što još može biti od koristi je blaga masaža stopala, jer se time smanjuje osećaj težine u nogama i poboljšava se sama limfna drenaža.

Sačuvati elastičnost kože

Treba istaći da sredstva bazirana na prirodnim supstancama bez konzervanasa i supstanci koje mogu iritirajuće da deluju na već osetljivu kože, uvek predstavljaju najbolje rešenje i daju najbolje rezultate. Posebno je značajna redovna i dugotrajna pimena sredstava koja održavaju i povećavaju elastičnost kože.

Saveti lekara, pravilna nega tela i redovna kontrola olakšavaju i ulepšavaju period trudnoće, a postignuta sigurnost pomaže budućoj majci da sa radošću očekuje najsrećniji događaj.

 

 





Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

osamnaest − 10 =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive