RAK GRLIĆA MATERICE (PAPANIKOLAU TEST)


2015-09-29


Svake godine gotovo 30 000 žena širom Evrope izgubi život zbog raka grlića materice. Da li znate da ova bolest može biti izbegnuta zahvaljujući redovnim preventivnim pregledima.

Grlić materice (cerviks) je donji deo metrice. On čini granicu između vagine i tela materice, gornjeg dela materice u kome je smeštena beba u toku trudnoće.

Rak grlića materice i uzrok njegovog nastanka
Rak grlića meterice nastaje kada neke ćelije grlića materice, male jedinice građe grlića materice, postane nenormalne i počnu nekontrolisano da se umnožavaju.

Nastanku raka grlića materice mogu doprineti određeni tipovi Humanog Papiloma virusa (HPV). HPV je veoma čest virus koga većina seksualno aktivnih ljudi ima u toku života.

Rak grlića materice (cervikalni kancer) se razvija kod žena čiji organizam u toku dugog vremenskog perioda ne uspeva da eliminiše virus. HPV tada uzrokuje promene u ćelijama grlića materice vidljive na Papanikolau testu (citološki pregled). Vremenom, anomalije postaju izraženije i ćelije nenormalne građe se umnožavaju.

Bolest napreduje kroz nekoliko raznih faza dok ne dođe do prekanceroznog, a zatim kanceroznog (malignog) stanja. Ako se ovaj proces razvoja maligne bolesti ne otkrije zahvaljujući skriningu, i ne zaustavi, rak grlića materice može da se razvije u periodu od 10 do 15 gidina.

Redovnim preventivnim pregledom mogu da se pronađu prvi sumnjivi znaci nastanka raka grlića materice i zahvaljujući tome preduzmu mere za sprečavanje daljeg razvoja bolesti.

Tokom kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda koji obavlja Vaš ginekolog, uzima se bris grlića materice (Papanikolau test). Sa špatulicom i četkicom ginekolog nežno sakupi sa površine grlića materice malo ćelija koje čine osnovnu jedinicu građe grlića (cerviksa).

Taj uzorak se potom šalje u laboratoriju na mikroskopsku analizu primenom metode po Papanikolau (PA test).

Da bi dobio dobar uzorak, doktor mora jasno da vidi grlić materice. Zbog toga se na početku pregleda u vaginu pažljivo uvode jedan instrument koji se naziva spekulum. Za većinu žena ovo nije bolno. Ukoliko ste veoma napeti, može vam se učiniti neprijatno.

Kome treba da se radi Papanikolau test?
Sve žene starosti od 20 do 65 godina treba da rade Papanikolau test svake godine.

Zašto da ponavljam Papanikolau test svake godine?
Redovnim ginekološkim pregledima, koji podrazumevaju uzimanje Papanikolau testa povećava se šansa da se bolest otkrije u što ranijem stadijumu. Na taj način, ukoliko je potrebno lečenje, ono može da počne rano i tako se promene odstrane pre nego što se iz njih razvije rak. Rano lečenje je lakše i uspešnije nego ono koje se započne kasnije. Ono omogućava da sačuvate Vašu ženstvenost i sposobnost rađanja.

Ukolko imate bilo kakvo abnormalno krvarenje, vaginalnu sekreciju ili bilo kakve bolove u predelu genitalnih organa, odmah konsultujte ginekologa.

Da li mi je potrebna posebna priprema za Papanikolau testa?
Da bi Vam se uzeo bris za Papanikolau testa morate zakazati pregled kod Vašeg ginekologa.

Za najbolje rezultate:

  • Bris nikada ne treba uzimati u toku menstruacije, a idealno bi bilo 2 nedelje posle završetka menstruacije
  • Ne koristite vaginalne tablete ili tampone 2 dana pre uzimanja brisa
  • Izbegavajte seksualne odnose 24 sata pre uzimanja brisa

U toku pregleda dobro je da informišete Vašeg ginekologa o: datumu Vaše poslednje menstruacije, o metodu kontracepcije koji koristite, rezutat Vašeg prethodnog Papanikolau testa.

Na osnovu rezultata brisa moguće su tri situacije:

Normalan – rutinski pregled za godinu dana

Blago abnormalan – kontrolni pregled za 3 do 6 meseci

Abnormalan – detaljniji ginekološki pregled u kombinaciji sa lečenjem, ako je potrebno

Što su abnormalnosti ranije otkrivene, time su veće šanse da se izbegne rak grlića materice. U ranim fazama lečenje je jednostavno, moze da se uradi ambulantno i ne utiče na buduće trudnoće.





Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

deset + 16 =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive