PCOS – Da li ja imam sindrom policističnih jajnika?


2015-09-11


Sta je sindrom policističnih jajnika (PCOS)?
Sindrom policističnih jajnika u prevodu znači „stanje sa brojnim cistama na jajnicima“ do kojeg dolazi kada jajnici, u kojima sazrevaju jajane ćelije, ne dovršavaju kompletan ciklus istog, već ostaju u jajnicima bez mogućnosti da budu oplođene. Veći broj cista obično dovodi do povećanja dimenzija jajnika, što se može izmeriti ultrazvučnim pregledom.

Koliko je čest PCOS?
PCOS je prilično rasprostranjeno stanje. Poznato je da se javlja kod 7–10% žena u reproduktivnom dobu. Od ukupnog broja žena koje nemaju normalne cikluse, njih 75% imaju PCOS.

Koji su simptomi i znaci PCOS?
Glavni simptom zbog kojih žena koja ima PCOS odlazi kod svog lekara mogu biti:

  • Problemi sa menstrualnim ciklusom, uključujući i potpuno odsustvo ciklusa, neredovna i/ili veoma slaba menstrualna krvarenja (obično manje od 8 tokom godine dana).
  • Pojačana maljavost, posebno na licu, često praćena masnom kožom i aknama i proređanom kosom.
  • Nemogućnost da zatrudni.
  • Povećana telesna težina (mada i osobe sa normalnom težinom mogu da imaju PCOS).

Zbog čega nastaje PCOS?
PCOS je posledica izmenjenih normalnih hormonskih „šema“ u telu žene. Problem je što ovaj hormonski disbalans dovodi do daljih poremećaja sistema čiji rad oni regulišu.

Kako žena „dobija“ PCOS?
PCOS se ne može „dobiti“, preneti i nije rezultat nikakvih aktivnosti žene. Iako tačan „okidač“ za hormonske poremećaje koji dovode do PCOS nije poznat. Pretpostavlja se da postoji nasledna predispozicija, koja se preko ženske linije prenosi na potomke.

Nedavno je otkriveno da ulogu „okidača“ može imati i povećanja neosetljivost na insulin. Insulin ima važnu ulogu u razlaganju šećera u organizmu. U složenom lancu događaja, ova neosetljivost može pokrenuti hormonski poremećaj koji ima za posledicu PCOS.

Da li postoji rizik kod osoba sa PCOS? Da, i to:
PCOS je znak postojećeg hormonskog poremećaja. To praktično predstavlja:

  • Povišen rizik od razvoja dijabetesa (zbog promene u osetljivosti na insulin)
  • Povišen rizik od karcinoma endometijuma (jer normalni hormoni štite matericu od toga)
  • Više poteškoća u pokušajima žene da zatrudni
  • Neredovno i slabo (nepostojeće) menstrualno krvarenje
  • Pojačana maljavost, naročito na licu; masna koža i akne; gubitak kose sa temena – ponekad na sličan način kao što muškarci gube kosu

Kako se postavlja dijagnoza PCOS?

  1. Na osnovu kliničke slike i podataka koje ćete dati Vašem ginekologu
  2. Analizom hormona iz krvi
  3. Ehosonografskim pregledom jajanika (ultrazvučni pregled)

Kako se leči PCOS?
Često se smanjenjem telesne težine i pojačanjem fizičke aktivnosti kod gojaznih osoba sa PCOS, uspostavljaju redovni ciklusi.Ukoliko je telesna težina normalna, oralni kontraceptivi su lekovi koji uspostavljaju hormonsku ravnotežu i čuvaju reproduktivnu sposobnost. Dodatna korist hormonske terapije je što doprinosi rešavanju estetskih problema izazvanih PCOS, kao što su pojačana maljavost, akne i masna koža.
Iako se danas hormonska terapija smatra izuzetno bezbednom, čak i pri dugotrajnoj upoterbi, žena bi trebalo da se posavetuje sa svojim lekarom, kako bi procenila da li su za nju hormoni najbolja metoda lečenja.
Kozmetički tretman bez osnovne terapije nema efekta





Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

1 × tri =

Sva prava zadržana. Ginekos Plus © 2017
Maintenance by Responsive